Η Απελευθέρωση
«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον»
Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου (3 Φεβρουαρίου 1830)
Στις 14 Απριλίου 1827, η Γ΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Η υποδοχή του στην Αίγινα, στις 11 Ιανουαρίου 1828, είναι πάνδημη και αποθεωτική.
Μια από τις πρώτες ενέργειες του Καποδίστρια ήταν να ζητήσει την αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας και την εγκαθίδρυση νέου σχήματος διοίκησης, του Πανελληνίου, που θα ίσχυε μέχρι τη σύγκληση νέας Εθνοσυνέλευσης. Στο εξής, η ελληνική Πολιτεία καθίστατο Προεδρική Δημοκρατία, με ενισχυμένες τις αρμοδιότητες του Κυβερνήτη.
Ο Καποδίστριας επιδόθηκε αμέσως στην εκ του μηδενός δημιουργία θεσμών και υποδομών: η ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας και η κοπή νομίσματος, η δημιουργία και η στελέχωση δικαστηρίων, η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, η ανοικοδόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής αποτελούν ορισμένες μόνο από τις τομές που εισήγαγε. Ωστόσο, η σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και η όξυνση των παθών δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, ο Κυβερνήτης δολοφονείται στο Ναύπλιο.
Στην επόμενη παράσταση της Ζωφόρου, η ιστορία προχωρά σε αναζήτηση ηγεμόνα: ο Λουδοβίκος συστήνει τον Όθωνα στους Έλληνες απεσταλμένους στο Μόναχο, Α. Μιαούλη, Κ. Μπότσαρη και Δ. Πλαπούτα. Στις 27 Ιουλίου 1832, οι πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι του ελληνικού έθνους επικυρώνουν την εκλογή του δευτερότοκου βασιλόπαιδος της Βαυαρίας, ως βασιλέως της Ελλάδος. Ακολουθεί η θριαμβευτική είσοδος του έφιππου νεαρού βασιλιά στο Ναύπλιο (6 Φεβρουαρίου 1833).
Η αφήγηση της Ζωφόρου της Αίθουσας Τροπαίων τελειώνει. Η ζωή του νεοελληνικού κράτους μόλις ξεκινούσε.