Τα Μετάλλια των Ηρώων
Η συνεχόμενη Αίθουσα Υπασπιστών φέρει πορτρέτα στρογγυλού σχήματος («μετάλλια»), έκαστο διαμέτρου 50,5 εκατοστών, που επιγράφονται με το όνομα του απεικονιζόμενου, ενώ η ταινία που δημιουργείται συνδέεται με διακοσμητικά ανθέμια.
Έχουν φιλοτεχνηθεί, πιθανόν περί τα 1842-43, από τους Έλληνες ζωγράφους αδερφούς Μαργαρίτη, τον Φίλιππο (1810-1892) και τον Γεώργιο (1814-1885), που είχαν μαθητεύσει στη Ρώμη και το Παρίσι, αντιστοίχως.
Προσωπογραφούνται 14 πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, πρωτίστως στρατιωτικοί, ο πρόδρομος του Αγώνα Ρήγας, καθώς και ένας Φιλέλληνας (Hastings). Με φορά από τη βόρεια προς τη δυτική πλευρά, απεικονίζονται ονομαστικά οι εξής:
- Γεώργιος Κουντουριώτης
- Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
- Ρήγας Φεραίος
- Αλέξανδρος Υψηλάντης
- Παλαιών Πατρών Γερμανός
- Ανδρέας Ζαΐμης
- Γεώργιος Καραϊσκάκης
- Αναστάσιος Τσαμαδός
- Ανδρέας Μιαούλης
- Δημήτριος Υψηλάντης
- Νικόλαος Αποστόλης
- Παναγιώτης Μπότασης
- Frank Abney Hastings
Συνολικά, ο τοιχογραφικός διάκοσμος στις Αίθουσες Τροπαίων και Υπασπιστών συνιστά την πρώτη μνημειακή εικαστική καταγραφή της Ελληνικής Επανάστασης, ως κρατική παραγγελία. Με τα γεγονότα της σχετικά νωπά ακόμη στη μνήμη και με αρκετούς από τους απεικονιζόμενους εν ζωή κατά τον χρόνο φιλοτέχνησης των παραστάσεων, οι τοιχογραφίες που κόσμησαν το (τότε) βασιλικό ανάκτορο αποτελούν ουσιαστικά θεσμική μνημείωση και πρώιμη πρόσληψη του Αγώνα και των αγωνιστών, με τις επιλογές σε θέματα και πρόσωπα να υποκρύπτουν εν πολλοίς ιδεολογικές προθέσεις.